Aaltje en haar dochter Leentje

Op 19 maart 2023 zijn struikelstenen geplaatst voor de woning van Burmanstraat 6 voor Aaltje van Blijdestijn Jakobs en haar dochter Leentje.

Aaltje van Blijdestijn Jakobs (1872- 1942)
Leentje van Blijdestijn (1910-1943)

Op Burmanstraat 6 hebben een moeder en dochter gewoond die in Auschwitz zijn vermoord. Het gaat om moeder Aaltje van Blijdestijn Jakobs (70 jaar oud geworden) en dochter Leentje van Blijdestijn (33 jaar oud geworden).

Foto van Aleida (Aaltje) van Blijdestijn – Jakobs.
Leentje van Blijdestijn (1910-1943)

De man van Aaltje, Levie Mendel (Louis) van Blijdestijn, was al eerder overleden.
Samen hadden zij 4 kinderen
• Mosis Emanuel van Blijdenstijn 1906-1943
• Sara (Saartje) Rachel van Blijdenstijn 1907 – 1998
• Leentje van Blijdenstijn 1910 – 1943
• Mathilda Suzanna (Til) van Blijdestijn – 1913 – 1980

Aaltje, Leentje en Mathilda hebben eerst nog op de Bucheliusstraat 21 bis gewoond. Eind jaren ’30 verhuisden zij naar de Burman 6. In 1941 trouwt Til met Jo de Lieme en verhuist het jonge stel naar Amsterdam. Leentje woonde nog met haar moeder in de Burmanstraat. De andere kinderen waren het huis al uit.

De jongste dochter, Mathilda (Til) heeft met haar man Jo kunnen onderduiken in Haarlem. Hun dochtertje heeft op verschillende onderduikadressen gezeten. Til heeft na de oorlog met een schuldgevoel van een overlevende geleefd, omdat zij haar moeder niet heeft kunnen bewegen om onder te duiken. Haar moeder dacht écht te gaan werken in Duitsland.
Na de oorlog hebben Til en Jo een zoon gekregen, Rami. Deze zoon, Rami, is dus de kleinzoon van Aaltje uit de Burmanstraat. Met Rami heb ik contact kunnen maken. Hij wil graag aanwezig zijn bij de plaatsing van de struikelsteentjes van zijn oma Aaltje, tante Leentje en oom Mosis.

Deze Rami laat weten dat zijn oudere zus Mirjam ook nog leeft!
Mirjam woont in Zwitserland en wil graag aanwezig zijn bij de plaatsing van de steentjes.
Daarmee hebben we nu twee kleinkinderen gevonden.

Nieuwe Koekoekstraat 37 bis
Toen kwam ik erachter dat Aaltje ook nog een zoon heeft gehad. Deze zoon, Mosis Emanuel van Blijdestijn, woonde op de Nieuwe Koekoekstraat 37 bis en is in 1943 vermoord in Sobibor. Om alleen voor moeder en dochter een steentje aan te vragen en niet voor de zoon, dat voelde niet goed. Maar op dat adres hebben ook nog de zussen Elisabeth, Saartje en Cato Kuijt gewoond, die alle drie in Auschwitz vermoord zijn. Dus, als ik dan toch in gesprek ging met de huidige bewoners en huiseigenaar van de Nieuwe Koekoekstraat, dan kon ik net zo goed gelijk onderzoeken of daar vier steentjes zouden mogen komen. Gelukkig was daar draagvlak voor.

Mosis Emanuel van Blijdenstijn (1906- 1943)
Elisabeth Kuijt (1871-1942)
Saartje Kuijt (1873 – 1942)
Cato Kuijt (1877 – 1942)



Voorbereiding plaatsing stenen
30 januari 2023

Diverse vrijwilligers hebben veel werk verricht om de stoep rondom de stenen schoon te maken , onkruid en afval te verwijderen, om dit deel van de stoep tot een waardige plek te maken voor herdenking van Aaltje en haar dochter. Doete heeft bloemen geplaatst in in de boomspiegel.

We zijn begonnen met de voorbereidingen van de plaatsing van de struikelstenen in de Burmanstraat.

Plaatsing stenen
20 maart 2023

Gisteren kregen zes struikelstenen hun plaats in Utrecht.

Twee stenen op Burmanstraat 6, voor Aaltje van Blijdestijn-Jakobs en haar dochter Leentje van Blijdestijn.

Gelukkig konden de stenen geplaatst worden door familie.
Wat was het fijn om erbij aanwezig te mogen zijn.

En vier stenen op de Nieuwe Koekoekstraat 37. Eén voor de zoon van Aaltje: Mosis van Blijdenstijn.
En drie voor de achter-achternichten van de man van Aaltje: Elisabeth Kuijt, Saartje Kuijt en Cato Kuijt.



Zomaar’ een oud kiekje van Aaltje
19 juli 2023

Een onderzoek van Doete

Op de foto staat Aaltje van Blijdestijn-Jakobs met twee van haar dochters. Deze dochters overleven de oorlog. Aaltje zelf niet en haar zoon (Mosis) en ander dochter (Leentje) ook niet.

Ik – Doete – wilde weten waar deze foto gemaakt was. Ik meende de bakstenen te herkennen als de stenen van onze wijk.

Haar kleinzoon Louis was geboren op 23 juli 1932. Rechts zit Saartje, moeder van Louis. Saartje woonde met haar gezin op Terschelling. Links zit Mathilda. Mathilda woonde tot juni 1941 bij haar moeder, samen met haar zus Leentje.

Het laatste adres waar Aaltje gewoond heeft samen met Mathilda en Leentje, is Burmanstraat 6. Maar ik wist dat ze daarvoor gewoond hebben op Bucheliusstraat 21bis. We vermoeden, op basis van de leeftijd van Louis, dat de foto in 1934 gemaakt is. Op dat moment is er nog geen vermoeden van een oorlog.

Ik ben op bezoek geweest bij Duveke en Ivo. Samen zijn we op onderzoek gegaan. Het duurde even voordat we het juiste vergelijkingspunt gevonden hadden. Maar daarna was er voor ons geen twijfel meer mogelijk. Het moet wel op het balkon van Bucheliusstraat 21bis geweest zijn.