Aaltje en haar dochter Leentje

Op 19 maart 2023 zullen struikelstenen geplaatst worden voor de woning van Burmanstraat 6 voor Aaltje van Blijdestijn Jakobs en haar dochter Leentje.

Aaltje van Blijdestijn Jakobs (1872- 1942)
Leentje van Blijdestijn (1910-1943)

Op Burmanstraat 6 hebben een moeder en dochter gewoond die in Auschwitz zijn vermoord. Het gaat om moeder Aaltje van Blijdestijn Jakobs (70 jaar oud geworden) en dochter Leentje van Blijdestijn (33 jaar oud geworden).

Foto van Aleida (Aaltje) van Blijdestijn – Jakobs.

De man van Aaltje, Levie Mendel (Louis) van Blijdenstein, was al eerder overleden. Samen hadden zij 4 kinderen
• Mosis Emanuel van Blijdenstijn 1906-1943
• Sara (Saartje) Rachel van Blijdenstijn 1907 – 1998
• Leentje van Blijdenstijn 1910 – 1943
• Mathilda Suzanna (Til) van Blijdestijn – 1913 – 1980

Aaltje, Leentje en Mathilda hebben eerst nog op de Bucheliusstraat 21 bis gewoond. Eind jaren ’30 verhuisden zij naar de Burman 6. In 1941 trouwt Til met Jo de Lieme en verhuist het jonge stel naar Amsterdam. Leentje woonde nog met haar moeder in de Burmanstraat. De andere kinderen waren het huis al uit.

De jongste dochter, Mathilda (Til) heeft met haar man Jo kunnen onderduiken in Haarlem. Hun dochtertje heeft op verschillende onderduikadressen gezeten. Til heeft na de oorlog met een schuldgevoel van een overlevende geleefd, omdat zij haar moeder niet heeft kunnen bewegen om onder te duiken. Haar moeder dacht écht te gaan werken in Duitsland.
Na de oorlog hebben Til en Jo een zoon gekregen, Rami. Deze zoon, Rami, is dus de kleinzoon van Aaltje uit de Burmanstraat. Met Rami heb ik contact kunnen maken. Hij wil graag aanwezig zijn bij de plaatsing van de struikelsteentjes van zijn oma Aaltje, tante Leentje en oom Mosis.

Deze Rami laat weten dat zijn oudere zus Mirjam ook nog leeft!
Mirjam woont in Zwitserland en wil graag aanwezig zijn bij de plaatsing van de steentjes.
Daarmee hebben we nu twee kleinkinderen gevonden.

Nieuwe Koekoekstraat 37 bis
Toen kwam ik erachter dat Aaltje ook nog een zoon heeft gehad. Deze zoon, Mosis Emanuel van Blijdestijn, woonde op de Nieuwe Koekoekstraat 37 bis en is in 1943 vermoord in Sobibor. Om alleen voor moeder en dochter een steentje aan te vragen en niet voor de zoon, dat voelde niet goed. Maar op dat adres hebben ook nog de zussen Elisabeth, Saartje en Cato Kuijt gewoond, die alle drie in Auschwitz vermoord zijn. Dus, als ik dan toch in gesprek ging met de huidige bewoners en huiseigenaar van de Nieuwe Koekoekstraat, dan kon ik net zo goed gelijk onderzoeken of daar vier steentjes zouden mogen komen. Gelukkig was daar draagvlak voor.

Mosis Emanuel van Blijdenstijn (1906- 1943)
Elisabeth Kuijt (1871-1942)
Saartje Kuijt (1873 – 1942)
Cato Kuijt (1877 – 1942)


Vandaag – 30 januari – zijn we begonnen met de voorbereidingen van de plaasting van de struikelstenen in de Burmanstraat.