Tibor van de Burman

Onderstaand artikel gaat over onze wijkgenoot Tibor en stond in “Uitgelaten” van maart 2023: het blad van de KNGF, de geleide honden.


Tibor Kraai en zijn assistentiehond Lely zijn pakweg een half jaar samen. Instructeur Priscilla heeft Lely opgeleid. Ze verzorgde ook de instructieperiode, waarin Tibor leerde werken met Lely, en komt nu regelmatig op nazorgbezoek.

Ondernemende man
Priscilla spreekt met enthousiasme over dit koppel: ‘Tibor is een ondernemende man. Hij zit deels in een rolstoel en loopt kleine stukjes. Hij heeft een e-handbike die hij aan zijn rolstoel kan vastmaken en gaat vaak op pad. Daarbij vergezelt Lely hem als assistentiehond. Lely doet ook veel in huis. Tibors braces uittrekken door het klittenband los te trekken, bijvoorbeeld, de was uit de machine halen en spullen apporteren. In de supermarkt kan ze producten uit de laagste schappen pakken. Lely is een beetje een duizendpoot.’ Dat past bij deze leuke zwarte labrador; ze doet haar taakjes met plezier.


Geen hond voor iedereen
‘Lely is ook een sportieve, pittige hond, die niet bij iedereen past’, vertelt Priscilla. ‘Omdat Tibor erg
handig is met honden en veel ervaring heeft, zagen we de match. In het begin was het wel wennen.
Elke hond heeft zijn eigenaardigheden en Lely speelde nogal ruw met soortgenoten, wat Tibor lastig vond. Daarom ben ik een aantal keer extra langsgegaan om hiermee te oefenen. We doen sowieso nazorgbezoeken bij alle cliënten, om te horen of alles naar wens gaat en mogelijke problemen op te lossen. Tussendoor kunnen cliënten bellen voor advies. Inmiddels is Lely’s gedrag buiten beter en heeft Tibor ook geleerd hiermee om te gaan. Ze gaan echt goed samen; in dit koppel heb ik veel vertrouwen’, vertelt Priscilla met een tevreden glimlach. Mocht zich nog eens een issue voordoen, dan springt ze gewoon in de auto voor extra nazorg. Alles om Tibor en Lely optimaal te laten functioneren. Leuk voor Lely: Tibors vorige assistentiehond Piak is met pensioen, maar woont ook nog in huis. Daarom kun je regelmatig zien wat je op de foto ziet: een lachende Tibor met maar liefst twéé honden naast zijn rolstoel.

‘Tibor en Lely gaan goed samen;
in dit koppel heb ik veel vertrouwen’