Familie Noach 1942

Dit is de familie Noach. Zij hebben gewoond op de Willem Arntszkade 35 bis.
De foto dateert van vóór 1935.

Vader Siegmond wordt geboren in Deventer op 24 december 1881. Hij trouwt met Dientje Bino, die geboren is op 23 januari 1883 in Den Haag. Ze trouwen in 1910.

Hun oudste dochter, Lijgia, wordt geboren op 5 juli 1911.
Hun jongste dochter, Erica, wordt geboren in 1913.
Vader Siegmond werkte als ambtenaar bij de Nederlandse Spoorwegen en zo is dit gezin terecht gekomen in De Tuinwijk in Utrecht.

De familie Noach was goed bevried met de buren, de familie Spelde. De zoon Johan Spelde was bevriend met beide dochters. Erica heeft met Johan pianogespeeld. Johan wordt later een bekende Utrechtse organist.

In 1935 overlijd dochter Erica. De oorzaak van haar overlijden heb ik niet kunnen vinden.

Lijgia is typiste. In het begin van de oorlog vertrekt ze naar Amsterdam. Mogelijk heeft ze korte tijd bij de familie Spelde ondergedoken gezeten.

Voor hun gedwongen vertrek namen Siegmund en Dientje Noach afscheid van de familie Spelde.

Op 31 augustus 1942 worden Siegmund en Dientje vermoord in Auschwitz.
Op 16 juli 1943 wordt Lijgia vermoord in Sobibor.

Door Doete Regts

Voor een aantal slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn door Doete Regts struikelsteentjes aangevraagd. Natuurlijk struikel je er niet echt over maar het vestigt de aandacht op een stukje geschiedenis: vergeten geschiedenis.
De meesten in WOII gedeporteerde Joden hebben geen graf. Op deze manier krijgen ze een naam en daardoor blijven zij in herinnering bestaan. Door deze “Struikelstenen” kunnen vragen van kinderen en volgende generaties worden beantwoord en de geschiedenis uitgelegd. Een wandeling door een doodgewone straat verandert opeens in een reis door de geschiedenis. In Duitsland zijn er inmiddels duizenden geplaatst. Maar ook buiten Duitsland zijn ze nu ook te vinden in Oostenrijk, Hongarije en sinds kort ook in Nederland.

Struikelstenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Op dit adres is nog geen reactie gekomen voor plaatsing.
Er zal een steentje komen voor de woning van Bucheliusstraat 4 voor verzetsstrijder Cornelis Antonius
Chamboné. Voor de woning van Burmanstraat 6 komen steentjes voor Aaltje van Blijdestijn Jakobs en
haar dochter Leentje.