Brand Bucheliusstraat 1983

Met groot materieel bestreed de brandweer het vuur in de twee bovenhuizen in de Bucheliusstraat

c
MAN SPRINGT MET TWEE ZOONTJES DOOR VLAMMEN

c

Twee woningen uitgebrand
Utrechts Nieuwsblad 19 december 1983

Utrecht – twee bovenwoningen in de Utrechtse Bucheliusstraat (Tuinwijk) zijn in de nacht van zaterdag op zondag volledig uitgebrand. Een bewoner liep brandwonden op toen hij met zijn beide zoontjes dwars door de vlammen heen uit het huis vluchtte. De totale schade bedraagt een half miljoen gulden.

Het vuur is omstreeks drie uur ontstaan in de woning van de familie Felix, Bucheliusstraat 23 bis. De bewoner vertelde de politie dat hij in de woonkamer op de bank in slaap was gevallen hij zou zijn vrouw ophalen, die naar een verjaardagsfeestje was en had een kookwekker gezet op het moment dat die afliep, ontdekte hij dat een kaars de gordijnen in brand had gezet.

Het vuurgreep zo snel om zich heen dat Felix naar boven stormde en zijn beide zoontjes van 10 en 13 jaar oud uit bed halen. Toen hij van de trap naar beneden kwam, woedde het vuur ook daar al. Felix sprong met zijn kinderen door de vlammen om de voordeur te kunnen bereiken. Hij liep daarbij brandwonden op aan de rechter arm en hand en in het gezicht. Hij werd in het AZU behandeld maar hoeft het daar niet te blijven. De beide jongens bleven ongedeerd. Inmiddels was het vuur overgeslagen naar de naastgelegen bovenwoning. De bewoonster Mevr. W. Bastiaansen, kon zich in veiligheid brengen. Zij raakte door de brand erg overstuur. Utrechtse brandweer onder leiding van hoofd brandmeester Schenning rukte met groot materieel uit. Een ladderwagen en een hoogwerker werden ingezet om het laaiende vuur te bestrijden.

Gasleiding
Nadat aanvankelijk om 3.54 uur het sein brandmeester was gegeven, sloeg de vlam een kwartier later weer uit het dak. Naar later bleek was een gebroken gasleiding daarvan de oorzaak. Tot na zes uur is de brandweer bezig geweest met nablussen. Beide woningen waren toen geheel uitgebrand. De naast- en onderliggende huizen leverde zware water- en rookschade op. In totaal wordt de schade geraamd op minstens een half miljoen gulden. Tijdens de bluswerkzaamheden van de brandweer slaagde een politieman er in twee katten en een hond uit de brandhaard te redden. De uitgebrande huizen zijn eigendom van woningcorporatie SWU. Voor de gedupeerde bewoners is een andere woning worden gezocht. Ze hebben de rest van het weekend bij familie doorgebracht.

 

Met dank aan Fieke die het artikel had bewaard.