Elise uit de Burman

In de Burmanstraat woont Elise. Een opvallende verschijning met haar bos blonde krullen en destijds met haar roze auto. Veel mensen kennen Elise van de TANGO!
Daar is een leuk artikel over verschenen vorig jaar november (2022)
Ik citeer het hieronder inclusief de foto’s.

Uit: indebuurt.nl – utrecht – november 2022 – door Merlin Everts

Elise. Foto: Privébezit

Wie Tango en Utrecht zegt, zegt Elise Embrechts. Ze is namelijk al jarenlang de organisator van vele tangosalons door heel Utrecht. Van de Winkel van Sinkel tot muziekprodium Rasa en van De Stadsschouwburg tot aan Landhuis in de Stad. Als Elise langskomt, gaan alle voetjes van de vloer. 

Een bezoekje aan de Neude, begin jaren 90, was alles wat nodig was om haar de rest van haar leven verslingerd te laten raken aan de Zuid-Amerikaanse dans. “Ik zag op de Neude een markt met kraampjes en dansers. Ik vond het er zo leuk uitzien, dat ik mij meteen heb aangemeld. Ik viel echt voor de muziek.”  

Feestjes organiseren

De dansschool waar Elise bij belandde, organiseerde geregeld dansfeesten in de Moira aan de Wolvenstraat. Over de aankleding van de feestjes was ze alleen niet heel enthousiast. “Ik vond dat we daar wel wat mooiers van konden maken, dus dat ben ik gaan doen. Voor ieder feest pakte ik van alles aan om de tent op te knappen, van verven tot banken stofferen. Niet veel later werd ik gevraagd om de feestjes helemaal te leiden en vervolgens splitsten we de tangoschool en de feestjes van elkaar.”

Bruggen bouwen

Ondanks dat de feesten een groot succes waren, was er flink wat concurrentie tussen de verschillende tangoscholen in Utrecht. “Leerlingen van school A gingen niet naar de feesten van school B”, vertelt de blondine. “Ik heb geprobeerd om feesten te organiseren die meer overkoepelend zijn, zodat mensen van alle tangoscholen zich welkom zouden voelen. Zo hebben we met meerdere tangoscholen samengewerkt om een festival op te zetten. Dit heeft een goede invloed gehad op de sfeer vind ik. De community is er sterker door geworden. De festivals stopten na vijf jaar, maar dat is ook goed, want het doel was bereikt. Ik probeer Utrecht altijd leuker te maken voor tangodansend Utrecht.” Mede door haar functie als gastvrouw en organisator is Elise met haar bos krullen en enthousiasme een onmisbaar figuur geworden in de tangoscène. 

Tuesday’s Tango

Elise, die ook parttime als administratief medewerker bij Altrecht werkt, heeft jarenlang op dinsdag een tangosalon georganiseerd: Tuesday’s Tango. Helaas gooide de coronapandemie flink wat roet in het eten. “Er zijn toen veel horecazaken gestopt. De hoge energieprijzen van nu helpen natuurlijk niet mee. Het is niet meer te financieren”, legt Elise uit.  Een grote wens van de Utrechtse is het hebben van een vaste tangolocatie om ‘Tuesday’s Tango’ weer terug te brengen. “Ik ben naarstig op zoek naar een nieuwe locatie waar het zou kunnen.”

Niet te stoppen

Momenteel werkt Elise samen met het Landhuis in de Stad in Oog in Al. Ook organiseert ze een avond, met twee zalen en twee dj’s, in de Winkel van Sinkel. Hier verwelkomt ze heel tangominnend Nederland. “In de ene zaal draaien we dan traditionele tangostukken en in de andere zaal hoor je geen tangomuziek, maar wel muziek waar tango op gedanst kan worden.” Wanneer er een tangogerelateerde voorstelling is in de Stadsschouwburg, is Elise daar eveneens te vinden. “Daar kan ik mooie projecten neerzetten die met tangodansen te maken hebben. Ik regel de dj en zorg voor workshops. Zo kunnen mensen na een evenement nog lekker tangodansen. Het is zo leuk om iedereen dezelfde passie te zien delen en mensen te zien lachen samen. Hun enthousiasme geeft me echt een boost”, vertelt ze enthousiast. “Ik kom wel op eenn leeftijd dat ik er weleens over nadenk om te stoppen. Maar als ik dan weer een avond sta te dansen, dan denk ik nog lang niet aan stoppen.”Elise stond eerder in de Votulast (mei 2013) vanwege haar knalroze auto met zebra bekleding. Die kon je niet missen. Helaas heeft ze die niet meer.

Elise Embrechts uit de Burmanstraat heeft een Toyota Starlet uit 1988. Knalroze met zebrabekleding. “Ze is nu zes jaar metallic roze. Na een aanrijding heb ik haar in mijn lievelingskleur laten lakken.” Zebra? “Ik heb de stoelen bekleed met het leukste stofje van de lapjesmarkt.” Reacties? “Giechelende pubermeisjes bij het stoplicht. En bijna wekelijks een briefje van een opkoper. Deze auto’s zijn namelijk gewild in Afrika. Maar ik doe haar absoluut niet weg.” MM