Struikelstenen in de wijk

Er zullen struikelstenen worden geplaatst in de wijk. Struikelstenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Natuurlijk struikel je er niet echt over maar het vestigt de aandacht op een stukje veelal vergeten geschiedenis. De meesten in WO II gedeporteerde Joden hebben geen graf. Op deze manier krijgen ze een naam en daardoor blijven zij in herinnering bestaan.
Door deze “Struikelstenen” kunnen vragen van kinderen en volgende generaties worden beantwoord en de geschiedenis uitgelegd. Een wandeling door een doodgewone straat verandert opeens in een reis door de geschiedenis. In Duitsland zijn er inmiddels duizenden geplaatst. Maar ook buiten Duitsland zijn ze nu ook te vinden in Oostenrijk, Hongarije en sinds kort ook in Nederland.

De originele naam van de steentjes is Stolpersteine. Ze liggen over heel Europa verspreid en vormen samen een monument voor de slachtoffers van het Nationaalsocialisme. In totaal liggen er nu ongeveer 75.000 in Europa. Het is een project van kunstenaar Gunter Demnig (geboren in 1947 in Berlijn) die alle steentjes lange tijd alleen en met de hand heeft maakt. Daardoor is er een lange wachttijd als je een steentje aan hebt gevraagd. Sinds 2005 wordt hij geholpen door de bevriende beeldhouwer Michael Friedrichs-Friedländer. En sinds dit jaar helpt Alexander Stukenberg in Nederland, waardoor de productie iets sneller zal gaan. De stenen zijn van beton, met daarop een messing plaatje van 10 bij 10 cm.
Je kan niet letterlijk struikelen over de steentjes, maar wel in je hoofd en je hart.
 
Hebben jullie ooit ergens een struikelsteentje zien liggen? Bijvoorbeeld op de  op de Willem van Noortstraat, ter hoogte van nummer 17?

Wijkbewoner Doete Regts heeft struikelsteentjes aangevraagd voor de Tuinwijk. Zij vertelt:


Voor de woning van Burmanstraat 6 komen steentjes voor Aaltje van Blijdestijn Jakobs en haar dochter Leentje.

 

Er is een steentje gekomen voor de woning van Bucheliusstraat 4 voor verzetsstrijder Cornelis Antonius Chamboné.

Familie Noach; lees hun verhaal