Charles Chamboné en de kunstweesjes

Beeldenroute Willem Arntszkade

In 2017 opende in Utrecht een bijzonder beeldenpark aan de Willem Arntszkade in Tuinwijk. Bijzonder om twee redenen: het beeldenpark is het resultaat van de jarenlange inspanning van twee zeer betrokken wijkbewoners: mevrouw Tini Chamboné-Mooij en haar zoon Charles Chamboné, én het bestaat geheel uit ‘verweesde’ beelden die hun oorspronkelijke plek in de stad hadden verloren.

In 2017 opende de Beeldenroute officieel. Het bestaat nu uit zeven beelden. Mogelijk wordt de route in de toekomst nog uitgebreid, wanneer er beelden in de stad ‘verweesd’ dreigen te raken.

 Hier vindt u meer informatie over de beeldenroute


Boom met schapen

7 april 2023 zijn de hekken verwijderd en is de Beeldenroute Willem Arntszkade mede dankzij de restauratie en plaatsing werkzaamheden van aannemer Hans Baars weer een beeld rijker.
Het beeld Boom met schapen van Jorien Rooijmans-de Kruyff van Dorssen is in 1972 geplaatst bij een school in de Stauntonstraat en nu herplaatst in de Beeldenroute. De beeldhouwster zag het beeld als speelobject, een buutpaal voor spelende kinderen.

Charles woont zelf aan de Willem Arntszkade bij het rozenperkje en heeft ook ervoor gezorgd dat de brug aldaar gerestaureerd is en er mooie bankjes zijn gekomen.
Ook is hij kleinzoon van verzetsstrijder Cornelis Chamboné voor wie een struikelsteen is geplaatst.

Boom met schapenVotulastkrant 2023 No. 6, December

Zeelandschap aan de Willem Arntszkade?

In het plantsoen langs de Willem Arntszkade vonden in de afgelopen twintig jaar zeven ‘verweesde beelden’ een plek. Het gaat om beelden die hun oorspronkelijke plek in de stad hebben verloren. Deze zomer kwam de beeldenroute in het nieuws omdat initiatiefnemer Charles Chamboné zijn oog liet vallen op het kunstwerk ‘Zeelandschap’.

Lees het hele artikel in de Votulast

Foto: Lars Beekman