De hoekpanden – winkels

Op vier plekken in de Tuinwijk werd een tweede bijzonder woningtype gebouwd: de combinatie van winkel en woning. Op beide hoeken van het noordelijke blok aan de Van der Mondestraat verrees zo’n winkelwoning en op de hoek van de Melis Stokestraat en de Willem Arntszkade werden twee winkelwoningen aan elkaar gekoppeld. Ze werden getypeerd door rijk gedecoreerd metselwerk en erkers met daarboven een balkon met een houten balustrade.

Op de begane grond bevond zich winkel met daarachter een toilet, een keuken en een kantoorruimte. De toegang was met uitzondering van Van der Mondestraat nummer 77 in de afgeschuinde hoeken van de gevel. In de winkelruimte was een haard met een schouw in de hoek.
Via de trap in de hal naast de winkel was de bovenwoning bereikbaar. Op de eerste verdieping bevonden zich daar de woonkamer, een slaapkamer en de keuken.
Op de tweede verdieping waren nog drie slaapkamers en daarboven een zolderverdieping.


Melis Stokestraat 1 – de kruidenier
Op de Melis Stokestraat nummer 1 zat rond 1930 filiaal DAS – Oranjegrutterij van J.C. Heijdel
Het hoofdfiliaal van de Oranje-Grutterij van Jacob Das was gevestigd in Twijnstraat 60. Mogelijk was dit een extra filiaal. Op de collage uit 1905-1910 zie je dat er meer filialen waren.

Een grutterij is een handel in grutters- en kruidenierswaren, zoals bonen, erwten, gort, rijstmeel, granen en pluimveevoer. Waarschijnlijk heette het Oranje Grutterij naar de politieke voorkeur voor de Anti Revolutionaire Partij van eigenaar Jacob Das.
Rond 1960 zat die er niet meer en later is meubelstoffeerderij Rovers in dat pand gekomen.
Die heeft er gezeten todat de verkoop in 2014.

Melis Stokestraat 3 – de bakker
Op de hoek Melis Stokestraat 3 met Burmanstraat zat het filiaal ofwel de bakkerswinkel van de broodfabriek de Korenschoof. Daarachter woonde E. van Berkel, broodbakker. Boven op 3 bis woonde chef banketbakker G de Vries.

Van der Mondestraat 77 – de fietsenmaker

Van der Mondestraat 53 de sigarenboer

In het pand waar nu de fietsenstalling zit – op de hoek Van der Mondestraat met Melis Stokestraat – was vroeger een sigarenboer gevestigd. Tiny van de Burmanstraat bleek een oude krant uit 1979 te hebben bewaard waarin een artikel staat over de sigarenboer van Soest en zijn vrouw.
Het artikel is nu gescand en staat hier.