Inval Bucheliusstraat 2004

x
Hoewel we in één van de grootste steden van Utrecht wonen lijkt het in de Tuinwijk weleen dorp. Er gebeurt zelden iets. Vandaar de inval op Bucheliusstraat 8 bis waarbij vele busjes van de mobiele eenheid de straat in scheurden veel indruk heeft gemaakt.

uit:https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=2&t=299730

Grote politieactie in Utrecht

Uitgegeven: 26 september 2004 22:28
Laatst gewijzigd: 26 september 2004 22:48

UTRECHT – Een arrestatieteam van de politie heeft zondagavond in de Bucheliusstraat in Utrecht drie mensen aangehouden. Dat is gebeurd in het kader van een onderzoek naar misdrijven, zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zondagavond.
Hij wilde niet aangeven om wat voor misdrijven het zou kunnen gaan. Ook wilde hij geen andere bijzonderheden geven. Volgens ooggetuigen was er sprake van een grootscheepse inval in een bovenwoning, die rond 19.00 uur begon. De politie heeft de straat afgezet. Een peloton van de mobiele eenheid was aanwezig.

De politie heeft media “op last van de rechter-commissaris” verboden ter plaatse te filmen of te fotograferen. Wie dat toch doet, wordt verwijderd of aangehouden, aldus agenten.

 

Citaat:

Aangehouden gezinsleden uit Utrecht vrijgelaten

Uitgegeven: 28 september 2004 19:50

UTRECHT – De drie leden van een gezin uit de Bucheliusstraat in Utrecht, die zondagavond door een arrestatieteam werden aangehouden, zijn dinsdagmiddag vrijgelaten. Er is niet gebleken dat de drie bij een strafbaar feit betrokken zijn. Dat heeft het Landelijk Parket dinsdag bekendgemaakt.

De nationale recherche deed zondag een grootschalige inval in de bovenwoning van het Marokkaanse gezin. De aanleiding was “serieuze en betrouwbare informatie’ dat er in de woning explosieven aanwezig waren, aldus een zegsman van het parket dinsdag. Welke informatie dat was, wilde hij niet kwijt. Maandag maakte het parket al bekend dat de inval te maken had met een “lopend onderzoek naar terrorisme”.

Het is niet bekend hoe vader, moeder en zoon er aan toe zijn. Een wijkagent bracht hen naar huis. Aan iedereen die het horen wilde, zei hij dat het gezin brandschoon is. Daar was de buurt ook steeds van uit gegaan.

De zegsman van het parket liet weten dat het gezin de schade aan hun woning als gevolg van de politie-inval vergoed zal krijgen. Of er ook geestelijke begeleiding is aangeboden, kon hij niet zeggen. Het gezin en hun advocaat waren niet voor commentaar bereikbaar.

En vandaag:

Citaat:

Utrechts gezin wil schadevergoeding voor inval

Uitgegeven: 29 september 2004 13:17

UTRECHT – Advocaat L. Zegveld van het Marokkaanse gezin dat zondagavond in Utrecht door een politiemacht werd ingerekend, gaat ervan uit dat justitie op eigen initiatief met een aanbod voor schadevergoeding en rehabilitatie komt. Komt justitie niet over de brug, dan zal zij een procedure aanspannen.
Van het gezin uit de Utrechtse Bucheliusstraat werden zondagavond de vader, de moeder en een 18-jarige zoon aangehouden. Wat precies de reden van de aanhouding was, heeft justitie niet aan Zegveld meegedeeld.

Explosieven

Maar volgens haar blijkt uit de verhoren van haar cliënten dat de tip die tot de inval leidde, te maken had met een voormalige collega van de zoon, uit de tijd dat die werkzaam was op Schiphol. De moeder kreeg te horen dat er een zwarte tas met explosieven in de woning afgeleverd zou zijn, zei de advocaat woensdag.

Alle gezinsleden zijn dinsdag vrijgelaten, omdat ze bij geen strafbaar feiten betrokken zijn. De drie gezindsleden werden zondag rond 19.00 uur aangehouden en dinsdag aan het eind van de middag vrijgelaten. In de tussentijd zijn de ouders ieder een half uur en de zoon twee keer een krap uur verhoord, aldus Zegveld.

Disproportioneel

Ze denkt dat justitie is afgegaan op informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die door justitie niet te controleren was. Het optreden van justitie omschrijft Zegveld als disproportioneel. Ze maakt zich ernstig zorgen over het fenomeen “veiligheid eerst”, dat tot een dergelijk optreden kon leiden.

Overigens is Zegveld blij dat justitie dinsdag een punt achter de zaak heeft gezet. Maar tegelijkertijd vraagt ze zich af hoe de zaak zou zijn afgelopen als het niet om een gezin ging, maar om bijvoorbeeld drie jongens van achttien.

De woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie liet dinsdag al weten dat het gezin de schade aan hun woning als gevolg van de politie-inval vergoed zal krijgen.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/76325/terrorismenetwerk-breidt-zich-uit.html