Een interview door Annemiek (Van der Mondestraat) met buurtbewoner Maarten
“Ik kwam hier wonen in 1977. De huizen waren in het bezit van de NS. In die tijd woonden er veel mensen die bij de NS werkten, met name het middenkader, zoals kantoorpersoneel, conducteurs en machinisten. De huizen verkeerden in slechte staat; de kozijnen waren slecht, de daken waren slecht, het lekte op veel plaatsen. Ook waren ze koud, met name in ’85, ’86 waren de winters vrij streng en de huizen koud. Ik weet nog dat er groot onderhoud werd gepleegd, in 1979 en 1980, dat heeft een jaar geduurd. Alle dakpannen werden vervangen, op de stoep stonden allemaal grote kisten vol met dakpannen. Er kwam ontzettend veel rotzooi uit die daken: rot hout, vogelnesten etc. Het was een enorme operatie die nog tot ver in de winter doorging.
Eind jaren ’70 woonden hier ook veel weduwen van NS-personeel. Een beetje sjieke dames, zeg maar. Ik herinner me nog een buurvrouw die hier als meisje was komen wonen met haar ouders, een zeer belezen vrouw, op een grote salontafel stonden altijd stapels boeken. Ze vertelde dat haar vader door de NS was overgeplaatst van Amsterdam naar Utrecht. Na 70 jaar vond ze Utrecht nog steeds niet leuk.
Een andere buurvrouw was mevrouw De Marie. In de jaren ’30 kwam zij naar Nederland om te komen werken als hulp in de huishouding. Dat gebeurde veel in die tijd: jonge vrouwen kwamen naar hier om te werken, omdat er in Duitsland grote werkloosheid was. Mevrouw De Marie is hier in Nederland haar man tegengekomen en gebleven. Toen ik hier kwam, was zij inmiddels weduwe, zij is hier blijven wonen tot 2000.
In die eerste periode dat ik hier woonde bleven mensen wel wat langer wonen, in de jaren ’80.
Later, in de jaren ’90 verhuisden mensen veel sneller.
Er was toen veel meer middenstand in de wijk; fietsenhandel Martens zat op de hoek met de Gerard Noodstraat en op de andere hoek –van der Mondestraat /Melis Stokestraat- zat een sigarenboer/tijdschriftenhandel. Daar woonde een man alleen, die stond altijd sigaren rokend in de winkel. In ‘78 is dat opgeheven. De winkelier ging met pensioen, hij is toen verhuisd.
Er was ook een kleine supermarkt in de Van der Mondestraat, die had echt een sociale functie in de wijk.
De verhuur van de panden werd destijds geregeld door woningvereniging “Eigen Haard”. Een zelfstandige organisatie die de panden van de NS beheerde. In 1984 nam AMNIS het over; dat was nog een organisatie voor sociale woningbouw. Het gerucht ging dat zij de panden voor een symbolisch bedrag overnamen.
In 1996 kwam het huizenbestand in het bezit van Portaal.
Er bestaat nog zo’n wijk als deze: bij de Vossegatselaan is er ook een blok met huizen voor spoorwegpersoneel.
Deze huizen worden door Bans beheerd.”